Foto: Pelle Råssjö/SVT

Skogsbranden utanför Fellingsbro under kontroll: ”Helikoptrarna har haft jättebra effekt”

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på ett hygge vid Tåje, norr om Fellingsbro. Branden spred sig snabbt, och först efter fem timmar var branden under kontroll.

Vid 18.40-tiden bedömde räddningstjänsten att branden var under kontroll. Men släckningsarbetet fortsätter, bland annat med de två helikoptrar som räddningstjänsten begärt från Västerås.

– Räddningstjänsten jobbar på och håller på med bevattning via luften. Helikoptrarna har haft jättebra effekt, säger Linda Forsberg, teamledare på SOS alarm.

Fem stationer från räddningstjänsten bekämpar branden. Det finns ingen prognos för när släckningsarbetet kan vara avslutat.

Större område brinner

Inledningsvis var det ett område på cirka 50 meter som brann. Men branden spred sig snabbt till att omfatta ett område på cirka 200 meter.

Larmet kom klockan 13.23 på onsdagen.

– En rådig brandflygare som var ute och flög privat såg branden och kunde flyga mot platsen, säger Magnus Bergdahl, teamledare på SOS alarm.

Mycket torrt i markerna

Räddningstjänsten varnar för att det är mycket torrt ute i markerna och SMHI flaggar för att det är stor risk för att det börjar brinna i skog och mark.

– Man ska vara väldigt försiktig och vaksam, säger Magnus Bergdahl.

Räddningstjänsten har också släckt en brand vid Södra Mossby vid Hällabrottet utanför Kumla. Branden larmades in vid 13.40-tiden. Den kunde släckas på mindre än en timme.

Det hade börjat brinna i gräset efter att någon använt en elgräsklippare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.