• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Brandorsaken fortfarande okänd: ”Ingen naturlig orsak”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det gått två månader sedan moskén i Vivalla brann ned vet varken polis eller åklagare exakt hur branden startade. Den tekniska undersökningen har dragit ut på tiden och i väntan på provsvar omhäktades den misstänkte mordbrännaren under torsdagen.

Den 20-åriga man som misstänks för att ha anlagt branden vid Örebro moské omhäktades under torsdagen. Trots att han under tidigare häktningsförhandlingar har erkänt att det var han som tände på är brandorsaken okänd. Åklagaren väntar fortfarande på den tekniska undersökningen.

– Jag vet vad det kommer att stå där. Att det inte var någon naturlig orsak bakom branden, säger åklagaren Magnus Oscarsson.

”Vad gör advokaten där?”

Utredningen kommer nu att fortsätta under några veckor till men åklagaren räknar med att väcka åtal innan jul. Den 20-årige mannen följde dagens förhandling via videolänk från säkerhetshäktet i Sollentuna där han fortfarande sitter. Han var tillbakalutad och ifrågasatte varför hans advokat närvarade, trots att han flera gånger sagt att han inte vill ha någon försvarare. Han attackerade samtidigt domaren på nytt verbalt och kallade honom för ”idiot”.

Risk för fortsatt brottslighet

Mannen är fortfarande misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden, och ska förbli häktad. Enligt tingsrätten finns det risk att han förstör bevis eller fortsätter sin kriminella bana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.