Flera aktörer menar att den rådande torkan kan leda till allvarliga konsekvenser i den svenska livsmedelsproduktionen. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/Fredrik Sandberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Branschen varnar om krisläge – stor risk för brist på mejeriprodukter i höst

Uppdaterad
Publicerad

Om inte vädret blir mer gynnsamt för landets bönder kommer Sverige snart befinna sig i ett krisläge, det menar Palle Borgström som är ordförande på LRF. Nu tvingas många lantbrukare nödslakta sina betesdjur i brist på djurfoder, vilket hotar den svenska livsmedelsindustrin.

Den torra våren och försommaren har orsakat stora problem för Sveriges lantbrukare. Den akuta bristen på foder har tvingat många bönder att slakta sina djur, vilket gör att tillgången på mejeriprodukter kan påverkas kraftigt senare i år.

– Får vi inte tillräckligt med foder och nödslaktar djuren så minskar den totala mängden producerad mjölk. Jag tror det kommer bli så, säger Pernilla Olsson på Växa Sverige som arbetar med lantbruksfrågor.

Risk för brist på svenskt kött

Även Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tror att den rådande situationen kommer få konsekvenser i livsmedelsindustrin.

– Fortsätter det att vara så här torrt så kommer vi få brist på svensk kött de kommande åren, säger förbundets ordförande Palle Borgström till SVT Nyheter, med hänvisning till det höga antalet djur som just nu akutslaktas.

Johan slaktar var tionde ko

Johan Linderkers driver en gård norr om Nora i Örebro län och säger att läget är mycket bekymmersamt. Han planerar att skicka tio procent av sina djur till slakt för att fodret ska räcka.

– Som tur är har jag goda relationer med slakteriet som har lovat att ta emot dem, för kön till slakterierna är annars lång, säger han.

Djurens överlevnad i fokus

Men Johan befarar att även de djur som inte slaktas kommer producera mindre mjölk än vanligt. Anledningen är att det ersättningsfoder djuren nu får innehåller låga näringsvärden.

– Det duger bara som bukfylla och är ingenting som de kommer att producera mjölk av. 

– Nu handlar det bara om att få djuren att överleva, säger lantbrukaren Johan Linderkers.

Johan Linderkers befarar att nästa skörd kan bli mindre än hälften så stor som planerad. Foto: Peter Comstedt / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.