Foto: Thomas Wedin/SVT

Branschorganisation bryter med återvinningsföretag efter batteriskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet om dumpning av miljöfarligt batteriavfall häver branschorganisationen El-kretsen avtalet med återvinningsföretaget Urecycle. Nu måste elbranschen hitta någon annan som tar hand om uttjänta batterier

– Det är akut. Vi behöver tömma boxarna med insamlade batterier, säger Martin Seeger, vd för El-kretsen, till Expressen.

Han förklarar att man nu måste hitta en lösning för att tömma boxarna och sortera batterierna. Därefter måste en ny återvinning upphandlas.

Seeger säger att det aldrig är acceptabelt om en leverantör eller dennes underleverantörer bryter mot miljöregler.

Återvinner 70 procent av Sveriges batterier

Urecycle återvinner omkring 70 procent av landets alla batterier. I december avslöjade Expressen att ett företag som anlitats av Urecycle dumpat batteriavfall i naturen på flera platser i Örebro län.

En polisutredning om grovt miljöbrott har inletts. Åklagaren Helena Eckerrot Flodin säger till SVT att det finns en person misstänkt för brottet, men att denne inte är frihetsberövad. Hon vill inte kommentera om det kan röra sig om fler misstänkta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

batteriskandalen

Mer i ämnet