Foto: Anders Nord, SVT

Bredbandsutbyggnad i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds ett samarbete som ska ge större möjlighet för boende på landsbygden utanför Hällefors och Nora att få bredband.

Under torsdagseftermiddagen träffades landshövdingen Maria Larsson, Telias Sverige-VD Malin Frenning och representater från kommunledningarna i Hällefors och Nora kommun för att underteckna avsiktsförklaringen för ett pilotprojekt.

Projektet ska göra att de på landsbygden i Nora och Hällefors kommun ska få möjlighet att ansluta till fiberledning för bredband, tv och telefoni till ungefär samma pris som de som bor i stan.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Vi har gått och väntat, som kommun är vi mycket landsbygd och nu knyter vi oss närmare världen, säger Hällefors kommunalråd. Annalena Järnberg (S)

För att det ska bli något fiber så måste 60 procent av hushållen i de 14 områdena som är med i projektet vilja ansluta sig.

Går pilotprojektet bra kan också länets övriga kommuner bli aktuella, och Telia säger att de hoppas att formen för projektet i Örebro län ska kunna användas i andra delar av landet.

– Men kanske inte bara Sverige utan resten av världen är intresserade, säger landshövdingen Maria Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet