Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per-Arne Jibbefors, fastighetsförvaltare på Karlskoga kommun, känner frustration över skadegörelsen. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bregårdsskolan i Karlskoga utsatt för sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Flera våningsplan i två byggnader på Bregårdsskolan i Karlskoga har omfattande vattenskador efter ett misstänkt sabotage, enligt Karlskoga tidning som var först med nyheten. Någon eller några har förstört vattenlås på handfat och sedan satt på kranarna.

– Man blir arg, ledsen och förbannad, säger Per-Arne Jibbefors, fastighetsförvaltare på Karlskoga kommun.

Det är toaletter på övervåningarna i A-huset och C-huset på Bregårdsskolan som har fått handfatskonstruktioner förstörda.

Per-Arne Jibbefors, fastighetsförvaltare Karlskoga kommun.

– Det är någon eller några som gått in och slagit sönder vattenlåsen på ett antal toaletter, slagit på vattenkranen, låst dörren utifrån och sedan gått till nästa byggnad och gjort likadant, säger Per-Arne Jibbefors.

Vatten har runnit länge

Det hela ska ha skett någon gång under måndagseftermiddagen förra veckan och upptäcktes inte förrän under tisdagsmorgonen.

– Det var städpersonal som upptäckte att det rann vatten efter väggarna, säger Per-Arne.

Händelsen är polisanmäld, men det finns för närvarande ingen misstänkt. Skadorna är omfattande, eftersom vatten sökt sig flera våningar ner i byggnaden.

– Vi har ett skadeföretag inne som håller på att torka ur med fläktar och se över skadorna. Det är svårt just nu att bedöma kostnaderna för detta, men det handlar om mellan en halv miljon och upp till en miljon kronor.

Kan bli ersättningskyldiga

Nu väntar ett omfattande arbete med att reparera skadorna och försöka få ersättning från försäkringsbolag.

– Även om vi ersätts så har kommunen en självrisk som ska betalas på 250 000 kronor och de som går på högstadiet är minderåriga. Just nu finns ingen misstänkt, men det kan i förlängningen innebära att vårdnadshavare får ersätta oss.

– Man blir arg, ledsen och förbannad, säger Per-Arne Jibbefors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer