Sara Nilsson, mäklare, berättar om suget efter sommarstugor. Foto: Pelle Råssjö/SVT

Brist på sommarstugor när allt fler väljer hemester

Publicerad

Coronapandemin har hittills inte påverkat fastighetsmarknaden så mycket som man befarade. Men en överraskning är att intresset för fritidshus ökat kraftigt.

Enligt Mäklarstatistiks siffror för maj månad ligger priserna på bostadsrätter nästan stilla, medan villapriserna ökat med 4,6 procent jämfört med samma månad förra året. Priserna på sommarstugor har stigit med 8 procent i riket som helhet.

I Örebro län är prisutvecklingen lugnare, men mäklarna märker av en större efterfrågan.

Ökat intresse för fritidshus

Coronapandemin har gjort det svårare att åka utomlands på semester. Men även ett ökat miljömedvetande tros ligga bakom intresset för att köpa fritidshus i Sverige.

Sara Nilsson är mäklare på i Lindesberg. Där har man märkt av ett ökat intresse för de få sommarstugor som varit till salu.

– Ett problem är att väldigt få fritidshus kommer ut på marknaden. Så det blir ofta budgivning som driver upp slutpriset på de objekt som vi säljer, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet