IVO riktar skarp kritik på flera punkter mot HVB-hem i Karlskoga. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Bristande vård på HVB-hem i länet

Publicerad

Ett HVB-hem i länet får skarp kritik på flera punkter av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Bland annat anser inte IVO att flickorna på boendet får trygg och säker vård av god kvalitet.

I IVOs kritik mot boendet framgår att flickorna som bor där inte givits trygg och säker vård. De har inte fått den vård som verksamheten utlovar och flickor med skadligt beteende har kunnat fortsätta sitt riskfyllda beteende även på boendet.

Kan fortsätta självskadebeteende

IVO tar upp exempel på en flicka som borde haft bevakning alla vakna timmar, men trots det kunnat fortsätta med självskadebeteende och även utsatt sig själv för mycket riskfyllda situationer.

En annan flicka ska ha berättat om att hon inte får den hjälp hon behöver av personalen och att hon aldrig tidigare mått så dåligt som där.

Brist på personal

Kritik riktas även mot att hemmet inte har tillräckligt med personal för att kunna bedriva en vård som är trygg, säker och kvalitativ. Enligt IVO överensstämmer inte heller bemanningen med den som framgår av verksamhetens tillstånd.

Föreståndaren och personal uppger även att det varit problem med att hitta personal och att de flesta som jobbar är vikarier. Vid tillsynen hade endast 3 av 15 en tillsvidareanställning.

Mycket kritik

IVO riktar även kritik mot att huvudmannen skrivit in flickor där uppdraget inte är förenligt med de tillstånd verksamheten har. Ytterligare punkter handlar, bland annat, om kompetens och handledning av personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.