Bristen på villatomter i Örebro het fråga under bomässan

Uppdaterad
Publicerad

1 100 personer står i kö för villatomter i Örebro, men tomterna räcker inte till för att sänka kön.

– Det borde vara en signal för kommunen att ta fram fler tomter, säger Villaägarnas chefsekonom Håkan Larsson.

Örebro växer så det knakar och antalet nya bostadsrätter dominerar när det byggs nytt.

Under helgens bomässa på Conventum anordnades en debatt kring varför det finns färre villatomter när efterfrågan är så stor.

Varnar för problem på bostadsmarknaden

Villaägarnas chefsekonom, Håkan Larsson, valde att rikta kritik mot hur man väljer att bygga i Örebro.

– Det är ett ensidigt byggande. Det byggs mycket på höjden och väldigt få småhus. Det är ett problem när 60 procent av örebroarna vill bo i småhus och det bara byggs 20 procent småhus, anser han.

Det här kan leda till stora problem på bostadsmarknaden enligt Villaägarna.

– Det kan bli ett överutbud på flerfamiljshus och ett underutbud på småhus. Det kan då innebära ett prisfall på bostadssidan, säger Håkan Larsson.

”Måste förtäta i större utsträckning”

Enligt Ullis Sandberg (S) som är kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad, måste kommunen ta hänsyn till det stora behovet av bostäder som fortfarande råder.

– Vi vill ha plats för olika boenden men ska vi klara bostadsförsörjningen måste vi ändå förtäta i större utsträckning. Ju närmare centralt i tätorten desto tätare bebyggelser, så fler kan bo i samma markbit. Men ju längre ut man kommer tycker vi det är okej med lägre bebyggelser. Men då är det ofta på jordbruksmark. Även där måste vi vara försiktiga hur vi prioriterar varje markbit, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.