Brister i psykiatrin när patient begick självmord

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i region Örebro län anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Maria. I en internutredning slår verksamheten fast att det funnits stora brister i planering och samordning när en patient begick självmord.

Anmälan som regionen gjort rör hanteringen av en patient som gjort flera akuta besök på psykiatrins öppenvårdsavdelning och även varit inlagd efter allvarliga självmordsförsök. En vecka efter att personen skrevs ut från sjukhuset ska hen ha begått självmord.

Den internutredning som gjorts visar enligt regionen att det funnits stora brister i kommunikationen mellan psykiatrins olika verksamheter.

Ser över rutinerna

Psykiatrin har inte heller följt rutiner som säger att patienter som behöver fortsatt stöd av till exempel kommunen efter att den skrivits ut ska registreras i ett visst vårdplaneringssystem.

– Vi ser mycket allvarligt på det, säger Caroline Johansson, verksamhetschef för psykiatrisk akut- och heldygnsvård, i ett mail till SVT Örebro.

Ser över rutiner

Enligt Caroline Johansson, har man inom psykiatrin tillsatt en arbetsgrupp som ser över befintliga rutiner för att säkra övergångar inom vården. Man har också tillsatt en utskrivningssamordnare.

– När man mår så dåligt att man är i behov av sluten psykiatrisk vård på en avdelning kan det vara svårt att själv hålla reda på alla som behöver kontaktas vid utskrivningen eller till vem man ska vända sig för fortsatt hjälp efter vårdtiden hos oss. Vi jobbar nu för att tillskapa liknande lösningar på övriga avdelningar, skriver Caroline Johansson, i mailet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.