Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Örebroforskaren Sara Thunberg: Brottsutsatta unga behöver rätt stöd för att klara skolan. Foto: Jesper Mattsson / Örebro universitet

Örebroforskare: Brottsutsatta unga behöver rätt stöd för att klara skolan

Uppdaterad
Publicerad

Att klara skolan när man utsatts för ett allvarligt brott som misshandel, rån eller hot kan vara svårt. Inte minst om man tvingas dela klassrum med sin förövare.

– Min studie ska analysera vad skolan behöver göra för att hjälpa de brottsutsatta att klara skolarbetet, säger Sara Thunberg, forskare i socialt arbete vid Örebro universitet.

Ungdomarna i studien var 15-19 år när de utsattes för brott som sedan polisanmäldes, och de intervjuades tre år efter rättegången. Sammanlagt ingår 19 unga i hela landet i studien, och Sara Thunberg har nu beviljats medel för att analysera svaren – med fokus på skolans betydelse. Hon betonar att det handlar om brott som till exempel misshandel, hot, stöld, rån och våld i nära relationer, och inte om mobbning.

Blev avbrutna på lektionerna

Flera av ungdomarna har inte klarat det. Antingen har de inte varit i skolan alls eller bara klarat av att vara där några timmar om dagen.

– Det finns få möjligheter att komma igen ordentligt i systemet. Även om lärare försökte hjälpa dem var det ändå svårt. Andra vittnar om att de hela tiden blivit avbrutna på lektionerna, av polisen som ville ha kontakt. Då är det inte lätt att klara skolarbetet, säger Sara Thunberg.

Analyserna av de ungas svar ska vara klara i november och resultera i en vetenskaplig artikel.

– Jag hoppas att vi kan hjälpa skolan att tänka lite annorlunda kring brottsutsatthet, och att till exempel socialtjänsten och rättsväsendet ska få större förståelse för hur deras agerande kan påverka unga i deras skolgång, så att man kan ta hänsyn till det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer