Åsa Skagerstrand har lagt fram en avhandling om varför vissa inte använder sin hörapparat. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län

Brus, prassel och orimliga förväntningar – därför blir hörapparaten liggande

Publicerad

Många har stora förväntningar på hur hörapparater ska förbättra både hörseln och livet för den som drabbats av en nedsättning. När det inte blir så blir hörapparaten liggande eller används bara sparsamt, det visar en ny avhandling som också tittat närmare på vilka ljud som stör mest.

Att höra dåligt och få en hörapparat innebär inte automatiskt att allt blir bra igen. Inte heller att man använder den.

Åsa Skagerstrand är audionom och doktorand på Örebro universitet och har i en ny avhandling tittat närmare på vilka ljud som får personer med hörselnedsättning att låta bli att använda sin hörapparat.

– Jag har under mina 25 år som audionom mött patienter som säger att hörapparat är jättebra men de har ändå inte varit riktigt nöjda. Därför ville jag forska vidare kring varför de inte är riktigt nöjda när de har hörapparat, säger Åsa Skagerstrand.

Idag är hörapparaterna försedda med system där man kan avläsa exakt hur mycket de används. Något som underlättar i vården då många patienter kanske inte riktigt vill erkänna att de inte använder sitt hjälpmedel.

Kan inte hantera ljuden

Det visar sig att de mest störande ljuden när man har hörapparat är miljöer med för mycket prat, ljud från porslin, vattenkran och pappersprassel. Bullrig trafik och maskiner stör också.

Hur dessa ljud uppfattas beror på vilken hörselnedsättning man har.

– Min forskning visade på att personer med hörselnedsättning kanske inte kan hantera ljudet på samma sätt som personer med normal hörsel. Därför blir det i vissa sammanhang negativt att ha hörapparat.

Omgivningen kan hjälpa till

Men det finns saker som personer med hörselnedsättning kan göra för att underlätta för sig själva:

  • Minska på de onödiga ljud som finns i omgivningen, till exempel tv-eller radioapparater som står på
  • Minska avståndet till den du samtalar med
  • Ta kontroll över din livssituation och släpp fokus på hörapparaten – den kommer inte att lösa alla problem

– Det är också viktigt att omgivningen inte utgår ifrån att allt blir som vanligt igen med en hörapparat, säger Åsa Skagerstrand. Anhöriga och närstående kan göra mycket för att underlätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.