Stefan Pettersson, områdeschef på Lindbergs buss. Foto: Monika Bruhn/SVT

Bussbolag drog parkeringsböter från färdtjänstchaufförers löner – utan medgivande

Uppdaterad
Publicerad

Färdtjänstchaufförer som fått parkeringsböter när de varit tvungna att lämna resenärer i bostaden har fått löneavdrag av Lindbergs buss – utan att de lämnat medgivande. Men när SVT Nyheter Örebro ringer backar företaget.

– Där har vi gjort fel, säger Stefan Pettersson, områdeschef.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om färdtjänstchaufförerna som fått parkeringsböter av Örebro kommun.

Kommunen har utfärdat böterna när chaufförerna inte kunnat hitta lediga parkeringsplatser och beställningen krävt att de lämnat bilen.

Många som reser med färdtjänst har demenssjukdomar eller rörelsehinder och chaufförerna försöker därför parkera så nära bostaden som möjligt.

Färdtjänstchauffören Stig-Ove Nordström fick först löneavdrag för böterna. Foto: Peter Comstedt/SVT

Stig-Ove Nordström är en av de bötfällda färdtjänstchaufförerna. Han arbetar för Lindbergs buss, ett av företagen som kör färdtjänst åt Region Örebro län, och de drog 1000 kronor för böterna från hans lön utan att Nordström lämnat sitt medgivande.

– Det är en helt absurd situation, säger han.

Brutit mot lagen om arbetsgivarens kvittningsrätt

Enligt Tomas Stenius, Transportarbetareförbundets skyddsombud på Lindbergs buss, har företaget brutit mot lagen om arbetsgivarens kvittningsrätt.

– Den här tusenlappen kan göra jättestor skillnad om man har ekonomiska bekymmer hemma. Då kanske man kan dela upp den på exempelvis 100 kronor i månaden. Det är vad kvittningslagen innebär i korthet, säger han.

Thomas Stenius, Transportarbetareförbundet, kör själv färdtjänst. Foto: Samuel Boström/SVT

Och när SVT Nyheter Örebro kontaktar Lindbergs buss så uppger företaget att de backar.

– Vi har betalat tillbaka böterna, säger Stefan Pettersson, områdeschef.

Har det varit rimligt att förarna fått betala de här böterna själva tidigare?

– Både och. Det är ändå de som ansvarar för att framföra fordonet, men i de här fallen kanske de inte hade något val, speciellt i det sista fallet, säger han och syftar på Nordströms böter.

För dialog med Örebro kommun

Enligt Stefan Pettersson försöker Lindbergs buss ha en dialog med Örebro kommun om bötfällningarna av färdtjänsfordon.

– Vi har ingen dispens och vi för dialogen, men där har det stannat. Jag tror vi ska kunna ordna det här med ett samarbete, säger han.

Enligt Lindbergs buss har deras färdtjänstchaufförer blivit bötfällda av Örebro kommun tre gånger sedan förra året när de haft beställningar att hämta resenär i bostaden. Foto: Monika Bruhn/SVT

Områdeschefen för trafik och samhällsplanering på Region Örebro län har tidigare sagt till SVT att chaufförerna måste hitta lediga parkeringsplatser även om resenären har en funktionsnedsättning annars får de exempelvis ”köra tillbaka kunden där den kom ifrån”.

– Det är ju enkelt att säga. Det skulle kännas väldigt svårt att åka tillbaka med en handikappad människa. Jag tror inte det finns förare som gör det, säger Stefan Pettersson om uttalandet.        

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.