Örebrobutiker polisanmäler brott direkt i en app

Publicerad

Flera butiker i centrala Örebro har nyligen börjat använda en säkerhetsapp från branschorganisation Svensk Handel. Appen ska underlätta för butikerna att anmäla brott. 

Svensk Handels säkerhetsapp har funnits i ungefär ett år och för några månader sedan fick även butiker i Örebro nys om den. Där kan man fylla i en polisanmälan direkt i appen eller hålla koll på varningar om stöldligor eller bluffföretag, som organisationen själva skickar ut.

– Vi anmäler nu allting. Även när vi hittar uppbrutna förpackningar, säger Anette Lundgren, ägare och vd på Korthuset.

Stort mörkertal

I appen går det också att skapa lokala grupper där man kan tipsa varandra om händelser eller stöldförebyggande åtgärder. I centrala Örebro finns en sådan grupp, som i nuläget har ungefär 30 medlemmar.

– Jag hoppas att appen och statistiken ska få människor att förstå att det finns ett stort mörkertal vad gäller stölder i butik, säger Anette Lundgren.

Madeleine Gunnarssson, butikschef på Willys i centrala Örebro.

Förutom Korthuset är även Willys Hemma i centrala Örebro väldigt aktiva i appen.

– Vi laddade hem den i mars-april någon gång, och den kommer vara till stor hjälp. Vi kan lägga in händelser där för att varna andra, men också se vad andra butiker lagt in, säger butikschefen Madeleine Gunnarsson.

Anmäler allt mer

Butiken hade tidigare en typ av larmapp för att höja säkerheten inne i gallerian där butiken ligger. Nu har man helt och hållet gått över till Svensk Handels egen app.

– Vi försöker anmäla så mycket som möjligt naturligtvis. Det kan vara allt ifrån att någon stjäl en chokladbit till någon som tar jättemånga varor. Det kan vara stoj och stök.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer