Ullersäters bygdegårdsförening vill nu försöka byta tillbaka stavningen. Foto: SVT

Byborna tar strid för sitt ortsnamn efter över 30 år

Uppdaterad
Publicerad

En dag vaknade invånarna av att deras by hade fått ett nytt namn, Ullersäter hette numera Ullersätter – med två t:n. Mer än 30 år senare har bygdegårdsföreningen bestämt sig för att försöka byta tillbaka.

Det är en liten by utanför Frövi i Lindesbergs kommun. Vid infarten står ortsnamnet Ullersätter på en skylt. Eller egentligen står det Ullersäter med ett ”t” eftersom en bokstav har tejpats för.

Och det är nog inte av en slump. Besöker man bygdegårdsföreningens hemsida på internet, är det samma stavning.

Byborna vaknade till ny skylt

Föreningens sekreterare, Christofer Kärrdahl, har rotat bakåt i tiden för att ta reda på mer om ortens stavning, som förr i tiden faktiskt bara innehöll ett t.

– Enligt vad jag fått fram var det 1985 som byborna här vaknade upp och fick se en skylt med ny stavning med två t:n. Dåvarande Vägverket hade bytt ut den gamla, slitna skylten och ersatt med den nya som plötsligt hade en annan stavning, säger Christofer Kärrdahl.

Kämpar för att ta tillbaka namnet

Trots att det är över 30 år sedan hade Ullersäter bygdegårdsförening nyligen uppe ärendet på sitt årsmöte. De bestämde att de skulle gå vidare med stavningen, och kämpa för att ändra tillbaka det.

– Vi slåss inte med näbbar och klor men tycker det vore trevligt att få tillbaka det som det varit, säger ordförande Kjell-Åke Wijk.

Föreningsarkiv bekräftar stavningen

Magnus Jerlström, som är arkivarie i Lindesbergs kommun, menar att föreningen har rätt när det gäller stavningen. Föreningsarkiv de förvarar från förra sekelskiftet, använder ortnamnet Ullersäter. Men han berättar också att orten på en karta från 1722, stavats med två t, och tror att det varit vägledande för Vägverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.