Danska byggkedjan Jem & Fix som finns på flera platser i landet slutar tillfälligt att ta emot kontanter. Foto: Pontus Lundahl / TT Bild

Byggkedja inför tillfälligt förbud mot kontanter

Uppdaterad
Publicerad

– Det handlar om att minska risken för coronasmitta, säger Daniella Jaarnek som är butikschef i Ludvika. Det här är ett beslut som kommer från huvudkontoret i Danmark och vi kommer att följa det tills vidare.

Det finns forskning som visar att bakterier gillar det porösa materialet i sedlar men det är ovisst hur pass stor risk det är att coronaviruset kan föras över via pengar. I Kina har man dock valt att desinficera gamla sedlar som funnits på banker.

Coronaviruset i Örebro län

Desinficerar kortläsare

Fördelen med bankkort är att de inte lämnas direkt från kund till personal i kassan utan sätts i en kortläsare.

– Vi desinficerar våra kortläsare flera gånger om dagen, säger Daniela Jaarnek. Jag tycker det är bra att vi försöker skydda våra kunder och oss själva och vi ser det här som en tillfällig åtgärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet