Byggnads ordförande kritisk mot Öbos upphandling

Publicerad

Byggnads ordförande i Örebro och Värmland, Kennet Svärd, är kritisk till att Örebrobostäder, Öbo, låtit ett företag utan anställda byggnadsarbetare få kontraktet på en stor renovering i Brickebacken.

Avtalet gäller byte av avloppsstammar och renovering av 120 badrum. Men företaget som vann upphandlingen har inga hantverkare anställda. Istället har företaget i sin tur anlitat åtta olika underleverantörer för att utföra arbetet.

– Jag tycker det är en skandal att ett stort kommunägt bostadsbolag som Öbo agerar så här, säger Kennet Svärd.

– Det är en stor risk att underleverantörerna i sin tur anlitar andra firmor och i varje led vill de inblandade tjäna pengar, så att det i slutändan kan leda till lönedumpning. 

Enligt Byggnads beräkningar finns det omkring 35 000 firmor inom byggsektorn i Sverige som saknar kollektivavtal. Det betyder att de anställda exempelvis kan sakna försäkringar och inte få avtalsenliga löner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.