Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håkan Jaurén, Bength Eriksson och Jeanette Wallgren är kritiska till att deras direktväg till Vättern klipps av. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Byvägen försvinner när riksväg 50 dras om

Uppdaterad
Publicerad

Byvägen genom Stora Forsa skulle bli kvar, när riksväg 50 dras om mellan Nykyrka och Brattebro backe. Det trodde i alla fall boende i området. Men så blir det inte, och nu är kritiken stor.

– Vi känner oss lite överkörda, säger Håkan Jaurén, som har hus i området.

Fram till nyligen trodde boende i området, och Askersunds kommun, att byvägen genom samhället skulle finnas kvar. Uppfattningen var att det skulle byggas en vägundergång för den gamla grusvägen ner till Vättern, men den passagen finns inte längre kvar i Trafikverkets plan.

Olycksdrabbad väg

Ombyggnationen av riksväg 50 är inget nytt. Vägen är olycksdrabbad och på den rullar mycket tung trafik dagligen. Redan på 90-talet var vägen uppe för diskussion och 2012 var en förstudie för sträckan ute på samråd. Nu närmar det sig byggstart och prognosen är att påbörja bygget 2025 och det väntas pågå i tre år.

Nu är boende i Stora Forsa kritiska mot att grusvägen klipps av och Trafikverkets bristande kommunikation om ändringen.

I klippet berättar byborna mer om hur ombyggnationen av vägen kommer påverka dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer