Helena Vilhelmsson (C) vill att offret ska få sätta stopp för fotboja, oavsett om man bor tillsammans med sin förövare eller inte. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

C: Låt offret bestämma om straffet ska bli fotboja eller fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets toppkandidat från länet, Helena Vilhelmsson, vill att den som utsätts för våld i nära relation ska få bestämma om förövaren ska avtjäna sitt straff med fotboja i hemmet eller genom fängelse.

– Brottsoffrens trygghet är avgörande här, säger Helena Vilhelmsson.

Den som döms till fängelse i mindre än sex månader för hedersrelaterat våld eller våld i nära relation kan avtjäna sitt straff i hemmet med fotboja.

Offret kan i dag sätta stopp för att förövaren ska få avtjäna straffet med fotboja i hemmet. Men möjligheten finns endast om man bor tillsammans. Det vill Centerpartiet ändra på.

Valet 2022 Örebro län

– Brottsoffer ska aldrig behöva vara oroliga för att möta sin förövare. Även om ett vistelseförbud utfärdas i samband med elektronisk fotboja, så kan offret aldrig vara säker. Vad händer om de blir bjudna på barnkalas eller vill träffa vänner i samma område? Det är förövarens frihet som ska begränsas, inte brottsoffrets, säger Helena Vilhelmsson (C).

C: Låt offret bestämma

I riksdagen har centerpartisten Helena Vilhelmsson och hennes parti fått igenom sitt förslag om att den som utsätts för hedersvåld eller våld från en närstående ska få sätta stopp för fotboja i hemmet, oavsett om man bor med sin förövare eller inte.

Partiet vill även att området för vistelseförbud ska kunna bli större, exempelvis en hel kommun.

– Det är förövarens frihet som ska begränsas, inte brottsoffrets. Vi måste alltid säkerställa att brottsoffren inte behöver konfronteras med sina förövare under strafftiden. Då är det avgörande att vistelseförbud kan utgöra större områden än närheten kring ett brottsoffers bostad, säger Helena Vilhelmsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet