De 150 personerna i kören har haft intensiva repetitioner under helgen. Foto: SVT

150 körsångare i en rejäl musikalisk utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Det kända körverket Carmina Burana framfördes under helgen i Örebro efter lite ovanliga förberedelser. Både kören och musikerna består till stor del av fritidsutövare som gnuggat noter och latin på egen hand inför helgen. Tillsammans har de bara haft något dygn på sig att få ihop det bombastiska verket.

150 körsångare, solister, aktörer och en symfoniorkester. Lägg därtill ett verk i 25 intensiva satser som ska framföras på medeltidslatin, medelhögtyska och fornfranska och du har något att bita i.

Men när det kända körverket Carmina Burana av Carl Orff framförs i Örebro under helgen är dessutom de flesta av musikerna och körsångarna fritidsmusiker som anmält sitt intresse och övat på egen hand fram till helgen.

Det innebär att hela ensemblen haft begränsat om tid att repetera tillsammans.

Måste hitta nya lösningar – snabbt

Det är tur att dirigent Katarina Andreasson gillar utmaningar.

– Det är fantastiskt roligt, säger hon, och massor med jobb. Vi har folk som kommer från Växjö och Dalarna och igår, fredag, kunde vi för första gången repetera tillsammans allihop.

Och när alla inte är proffs blir dirigenten desto viktigare.

– Då blir det upp till mig att hitta nya lösningar, att stötta och gnugga så att vi kommer vidare. Och snabbt ska det gå! Det är tjusningen med mitt jobb.

Börjar låta riktigt bra

Verket kommer att framföras på Hjalmar Bergmanteatern under helgen.

– Jag tycker att det börjar låta riktigt bra, säger Katarina Andreasson på lördagseftermiddagen. Till kvällen kommer vi säkert att fixa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.