Förbundet har gjort flera stickprovsundersöningar som visar att glutenfri mat innebär en betydande merkostnad för glutenintoleranta. Enligt förbundsordföranden för Svenska Celiakiförbundet Bengt Fasth gör Konsumentverket olika beräkningar för merkostnad av glutenfri mat.
– De utgår från någon idealkost där spagetti och liknande inte ingår, utan quinoa eller annat ingår. Då blir merkostnaden liten för glutenintoleranta. Men allvarligt talat, det är många som följer den idealkosten, säger han.
”Helt avgörande”
I landet ser det väldigt olika ut med glutenbidrag men många regioner har inte något bidrag. Region Örebro län drar in bidraget för glutenintoleranta delvis på grund av att bli mer jämlik med andra regioner. Förbundsordföranden Bengt Fasth tycker det borde vara tvärtom.
– Istället för att dra in det och hänvisa till att många andra regioner inte har bidrag, borde de som inte har det följa de som har bidrag. Det är jättetråkigt.
Hur viktigt är det att glutenintoleranta kan köpa glutenfri mat?
– Det är helt avgörande. Om man äter något som inte är glutenfritt kan det ta flera månader innan man återhämtar sig. Glutenfri mat är ju medicinen för glutenintoleranta.