Foto: SVT

Cellprovtagning i hemmet kan minska risken för cancer

Publicerad

Äldre kvinnor uteblir ofta från gynekologisk cellprovtagning. För att få fler att ta testet har man nu en studie i Örebro där man erbjuder kvinnor att själva ta provet hemma.

I region Örebro är det lågt deltagande för gynekologisk cellprovtagning bland kvinnor över 50 år. Man vet inte varför det är så och för att ändra det pågår en studie där Lovisa Bergengren, forskare och överläkare vid kvinnokliniken i Örebro, och hennes forskarteam, erbjuder kvinnor att ta HPV-test hemma.

– Just nu är det 500 som tackat ja att vara med i studien, men vi hoppas på att få 2.000 deltagare för att få ordentlig ”power” som man säger i forskningsvärlden, berättar Lovisa Bergengren.

Resultatet kommer tidigast nästa år men man hoppas på att hemtester ska fungera lika bra och vara lika säkra som att gå till barnmorskan för att ta testet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.