I klippet berättar Sari Harju mer om hur Arbetsförmedlingen måste prioritera. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT Anders Wiklund/TT

Chefen för arbetsförmedlingen: ”Om varslen slår ut behöver vi mer resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Under knappt en och en halv vecka i mars varslades 185 personer på tretton olika arbetsplatser i Örebro län. Oroväckande många menar Sari Harju, chef för Arbetsförmedlingen i länet. Myndigheten är inte rustad för lågkonjunktur enligt henne. Efter stora nedskärningar har 120 anställda där blivit av med jobbet sen januari förra året.

Coronaviruset har hittills slagit hårt mot hotell, restauranger, rese- och mötesindustrin i länet. Och framöver kan det slå brett tror Sari Harju.

– De företag som jobbar med export är sårbara men även företag som är beroende av varor som man inte får till sig på grund av restriktioner, säger hon.

Utmaning för Arbetsförmedlingen

Om varslen slår ut och arbetslösheten stiger står en kraftigt nedbantad arbetsförmedling inför en utmaning menar Sari Harju.

– Vi måste prioritera mellan att använda personella resurser till att arbeta med långtidsarbetslösa eller med de som är nyarbetslösa.

Enligt Sari Harju har det inte kommit några löften om utökade resurser från regeringen.

– Vår generaldirektör har frågat regeringen hur vi ska prioritera vårt arbete. Vissa saker måste vi sluta med om vi inte får mer resurser, säger Sari Harju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.