Fysioterapeuten Katrina Dahlin visar ett verktyg som covid-19 patienter använder för att andningsträna. Foto: Thomas Wedin/SVT

Fysioterapeuterna hjälper coronasmittade med andningen

Uppdaterad
Publicerad

En hittills osynlig grupp jobbar dagligen för att coronapatienter inte ska behöva vårdas på intensivvårdsavdelning och komma hem så snabbt som möjligt.
– Vårt mål är att förhindra att de får någon lungkomplikation, säger fysioterapeuten Katrina Dahlin.

Genom att få hjälp med andningen kan coronapatienter undvika lunginflammation och vård på intensiven. Detta är något som fysioterapeuterna har i uppdrag.

– Vi har en viktig roll när det kommer till vård av coronapatienter. Bland annat så erbjuder en så kallad peppipa som ger ett motstånd när man andas i den och på så sätt tränar ens lungor, säger Katrina Dahlin.

*I inslaget används PEP-pipa. Däremot ska PEP-flaskor inte användas vid covid-19 eller misstanke om covid-19, enligt Fysioterapeuternas fackförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet