Länets kommuner vittnar om smittspridning både bland elever och lärare. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Corona sprids på skolor i majoriteten av länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Sverige, även i Örebro län. När SVT kontaktar länets kommuner angående smittspridning på grundskolor bekräftar en majoritet av kommunerna att det finns smittspridning, både bland lärare och elever.

Trots smittspridning på flera skolor så är det i dagsläget inte aktuellt att stänga eller i någon större omfattning bedriva studier på distans för majoriteten av grundskolorna i länet. Stora Vallaskolan i Degerfors har hållits stängd sedan den 5 november och kommer vara fortsatt stängd under måndag och tisdag. Även Bregårdsskolan i Karlskoga har infört distansundervisning på grund av hög lärarfrånvaro.

Majoriteten av länets kommuner som svarat på SVTs enkät berättar att det finns smitta på grundskolorna, men att ingen situation är kritisk.

De allra flesta har vidtagit åtgärder som att glesa ut bord, ändrade lunchtider, få fysiska möten, bland annat.

För att det skulle bli aktuellt med att stänga en skola uppger kommunerna att det krävs orsaker som att frånvaron bland personalen är så pass hög att man inte kan bedriva verksamhet, nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som kräver att skolor stängs eller lokala restriktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet