Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchef Katarina Holmsten. Foto: Nick Strömgren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Cororonautbrott på Centralskolan i Laxå – alla högstadieelever provtas

Uppdaterad
Publicerad

På Centralskolan i Laxå har man hittills varit förskonad från större utbrott av covid-19 men sedan den 19 september har antalet fall ökat och just nu är ett 30-tal elever hemma med smittan.

Skolchef Katarina Holmsten har efter samråd med smittskyddet i Region Örebro län beslutat om skärpta åtgärder för högstadiets elever på Centralskolan.

– Elever som inte varit konstaterat sjuka kommer att få gå hem och ta coronatest, förklarar hon. De elever som får ett negativt svar är välkomna tillbaka igen medan de som kan tänkas få ett positivt svar är välkomna när de inte längre har symptom.

Oklart om lärare drabbats

Sammanlagt handlar det om 150-170 elever som kommer att provtas. Ett fåtal lärare är hemma och är sjuka men det är oklart om någon av dem också har drabbats av smittan.

– Det är första gången som vi i kommunen drabbas av ett större utbrott på en skola. Och jag vill betona att alla som är hemma och är sjuka just nu inte har covid-19. Många är bara hemma och är förkylda.

Inte lyft på lokala restriktioner

De restriktioner som skolan haft under pandemin som att hålla avstånd, tvätta händerna och inte blanda klasser eller elevgrupper i matsalen fortsätter att gälla tills vidare.

– Det känns extra skönt idag, konstaterar Katarina Holmsten, att vi inte lyft på några lokala restriktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet