Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Besöksförbud är en metod som används för att begränsa smittan på länets äldreboenden. Foto: Hasse Holmberg / TT

Covidsmitta konstaterad på fem av länets äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad
En person som vårdats på ett äldreboende i Örebro län var den första som föll offer för covid-19. Sammanlagt finns det smittade personer på fem äldreboenden i länet, något som man velat undvika in i det längsta.

Måndagen den 30 mars bekräftades det första dödsfallet i Örebro län i covid-19.

– Det var en person som vårdades på ett äldreboende i länet, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen. Personalen där hade varit i kontakt med vårdhygien och fått råd om hur man skulle behandla personen och dessutom se till att inte smittan sprider sig.

Sammanlagt har covidsmitta konstaterats på fem av länets äldreboenden, ett scenario man försökt att undvika i det längsta eftersom äldre personer löper större risk att bli allvarligt sjuka.

– Man får göra det man kan, säger Gunlög Rasmussen. Det är svårt när man väl fått in smittan men man får fortsätta att försöka begränsa spridningen, det är ett arbete som är oerhört viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet