Martin Sundqvist är överläkare på USÖ. Foto: TT/SVT

Covidtester i länet analyseras nu i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Igår, onsdag, flögs de första covidtesterna från allmänheten i Örebro län för analys i Tyskland.

– Vi skickade nästan 700 prover igår, säger Martin Sundqvist, medicinskt ansvarig på laboratoriemedicinska kliniken för klinisk mikrobiologi på USÖ.

Sex dagar i veckan skickas prover ner till Tyskland från regionen och något kapacitetstak finns inte.

– Vi har inte fått någon övre gräns och just nu tas det ju färre prover än för några veckor sedan, säger Martin Sundkvist.

Det är Folkhälsomyndigheten som slutit avtalet med Eurofins i Tyskland. Labbet ska kunna utföra mer än 50 000 tester per dag åt Sverige och det är det här avtalet som Region Örebro nu anslutit sig till.

Klarar nya toppar

I och med det nya avtalet avslutas samarbetet regionen haft med ett labb i Stockholm. USÖ:s egna labb analyserar patient- och personalprover, men har vid kraftiga toppar även analyserat covidtester från allmänheten. Något man nu kommer slippa.

– Personalen i Örebro kan nu fokusera också på en del andra analyser och med det nya avtalet vet vi att vi kan klara av nya toppar med stora volymer.

Enligt Martin Sundkvist kommer svarstiden för allmänheten vara ungefär densamma som nu. Nuvarande avtal sträcker sig som mest ett halvår framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.