Foto: Pontus Lundahl/TT, Adam Ihse/TT

Covidutbrott på äldreboende i Nora – minst 18 personer har smittats

Uppdaterad
Publicerad

Både boende och personal har testats positivt på boendet Tullbackagården i Nora. Enligt kommunen har minst tio boende testats positivt för covid-19, och minst åtta personer i personalen.

Tullbackagården är ett boende för äldre, och har ett 60-tal boende på fem olika avdelningar. Covidsmitta finns på tre av avdelningarna – och nu pågår smittspårning.

”Vi arbetar utifrån alla befintliga riktlinjer och med deskyddsåtgärder som finns tillgängliga för att både vårda smittadeboende och boende som inte är smittade”, säger socialchefen FredrikBergström, i ett pressmeddelande från kommunen.

Coronapandemin

De smittade tas omhand av kommunens egen personal, och kommunen samarbetar också med läkare på Nora vårdcentral.

Avråder från besök

”De boende som nu testat positivt fick sin första vaccination mot covid-19 i förra veckan. Det är för kort tid för att ha utvecklat antikroppar. För att skydda våra äldre måste nu hela samhället följa riktlinjerna och hålla ut – vi är så nära till en ljusning nu”, säger Fredrik Bergström.

De boende får stanna i sina lägenheter, och kommunen ber närstående att avstå från att besöka Tullbackagården.

Just nu är Nora den kommun i länet som har högst andel fall de senaste sju dagarna, sett till befolkningsmängd. Totalt har 42 personer testats positivt för covid-19 den senaste veckan, visar siffror från Region Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet