Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stellan Johansson, utvecklingsledare vid Region Örebro län planerar för covidvaccineringens fas 2. Foto: TT /Johannes Weckström, SVT

Så planeras fas 2 av covidvaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Snart inleds vaccinationsfas 2 mot covid-19 som innefattar personer över 70 år. I Örebro län handlar det om cirka 25 000 personer som ska erbjudas vaccinet. Jämfört med förra massvaccinationen av befolkningen mot svininfluensan står regionerna nu inför en gigantisk uppgift.

Än så länge är informationen knapphändig för de som berörs av fas 2 i massvaccinationen mot covid-19. Just nu finns inga bokningsbara tider.

– Vi kommer att släppa tider i takt med att vi får tillgång till vaccin, säger Stellan Johansson, utvecklingsledare vid Region Örebro län. Det kräver oerhört mycket mer logistik i den pandemivaccinering som vi håller på med nu.

Med andra ord bygger det här på att man måste vara aktiv och följa med i hur det ser ut?

– Ja, tyvärr är det på det viset. Men det är ju mycket information som kommer att komma via tidningar, radio och TV.

Många informationskanaler

Även om majoriteten av befolkningen idag kan hantera datorer och smarta telefoner så finns det i I fas 2-gruppen äldre personer som av olika anledningar kommer ha svårt att ta till sig information och boka tid. Men det är inget som oroar utvecklingsledaren.

– Nej det är jag inte orolig för. Dels kommer man använda de olika medier som finns tillgängliga, sedan har man ju som regel någon närstående eller bekant som kan vara behjälplig om det skulle vara någon som missat informationen.

Fler mottagningar på sikt

Det kan även dyka upp problem för äldre personer utan hemtjänst som bor långt bort att ta sig till de fem vaccinationsmottagningarna. Här räknar dock regionen med att fler möjligheter kommer att kunna erbjudas.

– Vi kommer få mer vaccin och andra typer av vaccin. På sikt kommer vi utöka med fler vaccinationsmottagningar. Det kommer vara inom regionens befintliga lokaler, men kanske utanför ordinarie arbetstider, säger Stellan Johansson.

I videoklippet berättar Stellan Johansson mer om regionens plan för fas 2.

Vaccination fas 2 i Region Örebro län

Visa

Fas 2 beräknas inledas under februari månad och berör:

  • Övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först.
  • Vuxna som får insatser enligt LSS. Gäller även vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.
  • Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Här är en länk till Regionens information om vaccination mot covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet