De cyklade 3.000 mil genom 25 länder och fyra kontinenter på 14 månader för att samla in pengar till barnhemmet Muang Mai i Thailand. Resultatet blev nästan en halv miljon kronor. Foto: PrivatVisa alla (8)
Visa alla (8)

Cyklande trio samlade ihop en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

De cyklade 3.000 mil genom 25 länder och fyra kontinenter på 14 månader för att samla in pengar till barnhemmet Muang Mai i Thailand. Resultatet blev nästan en halv miljon kronor.

Calle Wollgård från Karlskoga, som är initiativtagare till insamlingen, började som volontär 2008 på barnhemmet Muang Mai. Han har varit där i omgångar och 2011 gick han från Bangkok till barnhemmet i Pukhet för att samla in pengar. Det gick så pass bra att han bestämde sig för att cykla jorden runt med start och målgång vid barnhemmet.

Två reskamrater

Calle fick med sig två reskamrater, Eva Eriksson från Karlskoga och Lovisa Håkansson från Degerfors.

– Det var ganska stort, säger Eva. Vi hade varken cyklat så långt tidigare eller varit på barnhemmet. Så vi åkte dit och blev motiverade att cykla.

Många intryck

Upplevelserna har varit många under de 3.000 milen. I Australien var det 40-45 grader varmt och det kunde ta två till tre dagar innan de kunde fylla på vattenförrådet.

– Vi såg de ändlösa vidderna, med bara små buskar, och så tänkte man att det här skulle man se framför sig i en hel månad, säger Calle.

– Och Nya Zeeland där människorna var så öppna, säger Eva. Vi blev hembjudna till någon som sedan skickade oss vidare till några släktingar i en annan stad. Det var magiskt.

I slutet av november 2017 var de tillbaka vid barnhemmet där de hyllades som hjältar.

Lättare att cykla jorden runt

Var åker ni nästa gång?

– Nästa resa blir väl att bli vuxen och skaffa sig en utbildning och ett boende som i varje fall jag har valt bort under åren. Det kan vara nog så tufft för min del. Då kan det vara lättare att cykla jorden runt, säger Calle. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer