Den gula velomobilen är fabriksgjord, medan den röda är ett hemmabygge. Foto: Malin Gotlin

Cykeln i centrum på festivalpremiär

Uppdaterad
Publicerad

Cykelhopp av cykelstjärnor och cykellopp med hemmaproffset Emilia Fahlin. På lördagen bjöds örebroarna på en cykelfest mitt på Järntorget.

Det var en hel del folk på Järntorget på lördagen. Under dagen kunde man testa olika typer av elcyklar, se hoppuppvisning med skickliga åkare från flera håll i landet och spana in velomobiler, en slags cykel med tre hjul. En av dem som var nyfiken på det var Anna Båve Schultz.  

– Man har ju sett de där på nätet och jag har känt att en sån vill man ju testa och nu fick jag sitta i en. Det är en jättebra idé, man har ju tak över huvudet och blir man trött kan man bara luta sig tillbaka en stund, för man behöver ju inte kliva av cykeln, säger hon.

Egenbyggd velomobil

På torget stod två velomobiler, en gul, fabriksgjord och så en röd som Krister Andreasen Hildingsson byggt själv. Han är en, av en handfull personer, i Sverige som byggt en på egen hand. Den är precis klar och han har bara hunnit ta några turer med den än så länge.

– Man sitter skyddad och man kan hålla högre fart. Man kan utan problem ligga i 30-40 km/h långa sträckor eftersom man har mindre luftmotstånd, men det är en cykel som man driver med benen, säger han.

SVT Play: Se inslaget här

Stans första cykelfestival

Det är första gången som cykeln hyllas med en egen festivaldag i Örebro. Det är City Örebro som ordnat dagen tillsammans med Örebro kommun och KFUM Bike park club.

– Vi har en plan på tre år framöver. Vi tyckte att cykeln behövde hyllas i stadskärnan eftersom det blivit ett så stort intresse för cykelsporten. Nästa år är tanken att arrangemanget ska vara större än i år, säger Malin Carlsson, projektledare på City Örebro.

OS-cyklist på plats

Ett av de stora dragplåstren, förutom hoppuppvisningen, var cyklisten Emilia Fahlin. Hon är född och uppvuxen i Örebro och har bland annat tävlat i OS i London och i OS i Rio de Janeiro. På lördagen var hon på plats för att prata cykling, men framförallt för att ta med ett gäng cyklister på en runda där de fick tips på hur man cyklar i klunga. 

OS-cyklisten Emilia Fahlin, till höger i bild, tipsade intresserade om hur man cyklar i klunga. Foto: Malin Gotlin/SVT

– Konditionen är nummer ett om man ser till hur fort man ska cykla, men teknik är också viktigt. Kör du i grupp och ligger på rulle, och inte i front med vinden, så kan du cykla med olika kondition. Och det är väl det som är charmen med cykling, att du inte måste vara i toppform för att kunna åka ut och ha en trevlig cykeltur med vänner, säger Emilia Fahlin.

Lockade många

Och det var ett helt gäng som tog chansen att cykla med ett riktigt proffs. Många andra nöjde sig med att testa elcyklar, imponeras av andras konster på cykel eller få veta mer om velomobilerna. Och Krister hoppas att den här dagen ska peppa andra att trampa mer.

– Det är jätteskoj att man fokuserar på cykel. Vi borde cykla ännu mer, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.