Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stölderna av cykeldelar har ökat mest i hela landet i Örebro län Foto: Noella Johansson/TT

Stölderna av cykeldelar har ökat mest i hela landet i Örebro län

Publicerad

Anmälningar om cykelstölder har ökat de senaste tio åren i Örebro län, enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. Drygt 1 000 cykelstölder i länet rapporteras in varje kvartal, och enligt Stöldskyddsföreningen har antalet stölder av cykeldelar ökat mest i hela landet i Örebro län.

Mellan juli och september 2019 anmäldes 1 140 cykelstölder i Örebro län, vilket är fler anmälningar än något kvartal sedan 2009 . Varje kvartal görs ungefär 1 000 anmälningar. Det visar statistik från Brå.

– Varje månad 2019 så har vi haft fler cykelstölder jämfört med månader från tidigare år, så det är en ökning helt klart, säger Leif Andersson, kommunikatör vid polisen i Örebro län.

Elcyklar större värde

Den största anledningen till att cykelstölderna ökat är att allt fler börjat använda elcyklar, enligt polisen. Elcyklar har ett större värde än vanliga cyklar och är lättare att ta av delar på.

– Det sker fortfarande stölder på vanliga cyklar, men nu finns det en helt ny grupp i och med elcyklar. Jag kan se att det är en hel del elcykelstölder av anmälningarna som kommer in. Batterierna är lätta att ta av och i normalfallet låter man som cyklist det sitta kvar när man lämnar cykeln.

Hur jobbar man för att förhindra cykelstölder?

– Vi har en utredningsverksamhet som behöver förbättras . Vi gör små insatser varje år, men vi har inga speciella resurser. Det är ju en resursfråga och vi prioriterar inte dem på cykelstölder.

Enligt Stöldskyddsföreningen är ökningen av cykeldelsstölder störst i hela landet i Örebro med en ökning på närmare 200 % under årets tre första kvartal, jämfört med året innan.

DNA-märkning av cykeln

Med dagens teknik finns det en möjlighet att sätta på en så kallad DNA-märkning. Det är en osynlig vätska som målas på cykeln och som med hjälp av UV-ljus kan identifieras och kopplas till ägaren. Tidigare hade polisen möjlighet att erbjuda detta, men nu säljs det istället av olika företag.

– Det är ett specifikt id man köper och det kan man använda till mycket annat också. Gods eller liknande.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åke Eriksson får ta emot många stulna cyklar Foto: SVT

POLISENS TIPS TILL DIG SOM ÄR CYKELÄGARE

Visa

• Använd riktiga och godkända lås

• Plocka ur batterier till elcyklar

• Var noga med placering, ställ cykeln på ett ställe där många människor passerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer