Allt fler kvinnor bi-bitna

Publicerad

Det är totalt sett betydligt färre biodlare idag än för 30 år sedan. Men antalet kvinnor ökar för varje år. Vi har träffat Marina Rauséus som gick en bikurs för några år sedan och blev biten. Nu har hon tre egna kupor och egen honung.

I en skogsdunge i Norra Bro strax utanför Örebro står Marinas gröna bikupor. Det är bara någon minuts promenad från hennes hus. Hon är hobbyodlare, precis som de flesta av landets biodlare. Att hinna med och sköta bina är inga problem, tycker hon.

– Man behöver gå ner ungefär var tionde dag, men då kör jag en gång i veckan, för det passar bäst på helgen, säger Marina Rauséus.

Var tredje odlare kvinna

Marina är en av många kvinnor i landet som skaffat sig bin de senaste åren. Tittar man på riksförbundets färska siffror är 33 procent av medlemmarna i Sveriges biodlares riksförbund kvinnor.  För 15 år sen var den siffran 13 procent. Också i Örebro län märks ökningen av.

– Vi ser att antalet kvinnor i föreningarna ökar och jag har haft några kurser där det varit 60 procent kvinnor, säger Agneta Nåresjö, ordförande för Örebro läns biodlarförening.

Behöver fler biodlare

Agneta Nåresjö tror att ökning beror på lättare lådor och att många kvinnor tänker på miljön. Även Marina Rauseus säger att miljöaspekten är viktig, men för henne handlar det också mycket om själva bisamhället.

– Det finns så mycket att lära och det är ju roligt. Men sedan också det här med att det saknas bin och att vi behöver bli fler biodlare. Då kan jag göra någon nytta och samtidigt ha kul, säger Marina Rauséus.

Ekonomisk vinning

Bina är viktiga pollinerare för frukt och bärbuskar. Jordbruksverket har uppskattat värdet av honungsbinas pollinering inom jordbruk och yrkesmässig trädgårdsodling till mellan 260 och 466 miljoner kronor. Också för oss vanliga odlare gör dom skillnad.

– Bina gör ju att bären och frukterna blir mycket finare, säger Marina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Viodlar

Mer i ämnet