Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag började saneringen från kvicksilver vid Järle kvarn. Hör Rolf Wedding, naturvårdsbiolog vid Länsstyrelsen i Örebro berätta om saneringsarbetet i klippet. Foto: SVT

Därför behöver Järle kvarn saneras

Uppdaterad
Publicerad

I veckan genomförs en sanering vid Järle kvarn från rester av det kvicksilver man tidigare använt som betningsmedel på säden för att den inte skulle ruttna. Med på plats i Nora var en arkeolog för att se vad grävmaskinerna kunde gräva fram.

Kvicksilver förbjöds först 1966 men har tidigare använts vid produktionen av säd vid Järle Kvarn i Nora.

– Fåglarna knaprade ju i sig den här säden och fick i sig kvicksilver. Det orsakade fågeldöd därför förbjöds det. På den tiden visste man ju inte att det här var farligt, säger Rolf Wedding, naturvårdsbiolog vid Länsstyrelsen i Örebro.

Arkeolog letar efter fynd

Även en arkeolog var under dagen på plats för att dokumentera det som tas bort och för att se om man kan hitta några nya fynd runt den gamla kvarnen.

– Jag tycker ju att det är roligt att hitta strukturer och lager. Vi var ute vid Ekeby för några år sen och grävde och fick fram 32 hus från yngre järnålder och tidig medeltid. Det var kul, säger Nina Balknäs som är arkeolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.