Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkaren Lisa Vennberg berätta mer om årets influensasäsong och varför den riskerar att bli värre i år. Foto: TT/Jessica Gow

Därför riskerar årets influensa att slå hårt

Uppdaterad
Publicerad

Coronarestriktionerna som vi levt med i nästan två år har inte bara skyddat mot coronaviruset. De har också hjälpt till att minska spridningen av andra virus i stor utsträckning, till exempel influensavirus.

När restriktionerna nu lyfts riskerar årets influensasäsong att bli besvärlig för många.

Förra året fanns inga registrerade fall av influensa på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Dessutom hade vi en väldigt mild influensa året innan som inte slog så hårt, säger Lisa Vennberg biträdande smittskyddsläkare i Örebro.

De lyfta restriktionerna innebär nu att många exponeras för influensaviruset för första gången på länge. Risken är att det blir en jobbig säsong för många.

Dunderförkylningar

På samma sätt har man sett ovanligt många fall för säsongen av RS-virus som kan orsaka svåra luftvägsinfektioner hos nyfödda och små barn.

Flera skolor i länet rapporterar också om ett stort antal elever och lärare som är hemma med symptom från luftvägarna. Efter provtagning har det visat sig att få, två till tre procent, är covid-19. Resten är riktiga dunderförkylningar.

Lisa Vennberg uppmanar alla i riskgrupp att vaccinera sig mot årets influensa, men man kan inte boka tid förrän tidigast 9 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer