Fredrik Eliasson kollektivtrafikchef konstaterar att dörrarna fortsätter att vara stängda ett tag till. Foto: Länstrafiken Örebro

Därför kommer främre bussdörrarna att fortsätta vara stängda

Uppdaterad
Publicerad

I april 2020 stängde Länstrafiken i Örebro framdörren på både stadsbussar och regionbussar. Åtgärden vidtogs efter beslut av Arbetsmiljöverket och syftade till att skydda chaufförerna mot spridning av coronaviruset.

Men när de sista restriktionerna som Folkhälsomyndigheten och regeringen beslutat om den 29 september hävs kommer bussdörrarna att fortsätta vara stängda.

– Det beror på att det är en annan myndighet, Arbetsmiljöverket, som har beslutat om det. Beslutet gäller såvitt vi vet nu till i början av november, förklarar Fredrik Eliasson som är kollektivtrafikchef.

Avstängda sittplatser

Men det är inte bara framdörren som stängts i bussarna. De främsta sittplatserna har också spärrats av vilket just nu innebär att det snabbare blir fullt i bussarna.

– Det märks just nu när fler börjar åka igen, konstaterar Fredrik Eliasson. Det kan vara så att Arbetsmiljöverket omprövar sitt beslut men just nu planerar vi inte att öppna dörrarna förrän i november.

Förlorat miljoner

Men det största problemet är att Länstrafiken har tappat mellan 1 och 1,5 miljoner kronor i månaden på att resenärer inte betalar för sina biljetter.

– Där har ju chauffören en mycket viktig roll, säger Fredrik Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet