Hör Tony Möörk på polisen i Örebro berätta om arbetet med att säkra spår efter grova brott. Foto: Leonora Toplica/SVT

Därför täcktes inte den döda kroppen efter skjutningen i Markbacken

Uppdaterad
Publicerad

I samband med helgens dödsskjutning i Markbacken i Örebro låg kroppen efter den döde mannen kvar i flera timmar, utan att den täcktes över. En del boende i området tog illa vid sig, men Tony Möörk på polisen i Örebro förklarar att en övertäckt kropp kan försvåra arbetet med att säkra bevis.

– Generellt sett vill vi ha en så orörd brottsplats som möjligt, säger Tony Möörk, kriminalkommissarie och chef för kriminalteknikerna i Örebro till SVT Örebro.

Bedömning från fall till fall

När ett grovt brott skett på allmän plats gör polisen alltid avvägningar om kroppen ska täckas eller inte. Var brottet skett är en faktor – öppet, eller undanskymt. En annan faktor är väder och vind, där regn och snö kan förstöra spår. Långt ner på listan hamnar att skydda allmänheten från att se.

Dödsskjutning i Markbacken

– Vi har bara en chans att göra jobbet och då är det viktigt att det görs bra, säger Tony Möörk.

Undanskymd

Ett stort område spärrades av i samband med helgens skjutning, men kroppen låg alltså kvar.

– Jag var inte där själv men har pratat med teknikerna som var på plats. De säger att kroppen trots allt inte låg helt öppet, utan lite undanskymt.

I klippet berättar Tony Möörk mer om polisens arbete vid en brottsplats på allmän plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Markbacken

Mer i ämnet