Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Seniorlånen är en växande marknad eftersom många pensionärer inte kan välja något annat, menar Sarmad Jawady, bolånechef på 60plusbanken. Foto: SVT

Därför tvingas fattiga pensionärer betala högre ränta

Uppdaterad
Publicerad

En lag som skulle hålla bostadspriserna nere har gjort det omöjligt för äldre med låg pension att få ta vanliga bostadslån. Därför kan de tvingas ta lån med mer än dubbelt så hög ränta som vanliga bostadslån.

– Seniorlånen är en växande marknad eftersom många pensionärer inte kan välja något annat, menar Sarmad Jawady, bolånechef på 60plusbanken.

Kraven på högre amorteringar och att man har en inkomst som klarar större räntehöjningar, har lett till att bankerna idag avvisar många  pensionärer som behöver låna pengar. Samtidigt kan samma pensionärer äga villor eller bostadsrätter som är värda flera miljoner. Och det är dom som de så kallade seniorlånen riktar sig mot.

De banker som står bakom seniorlånen tvingas vänta tills låntagaren säljer sitt hus eller avlider. Först då får de tillbaka pengarna med ränta. Och den risken innebär att man behöver ta ut en högre ränta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer