Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Björklund har under tisdagen blivit medlem i Centerpartiet i Hallsberg, sedan hon valt att lämna Moderaterna. I fullmäktige blir hon därmed politisk vilde. Hör henne berätta varför i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Toppnamnet om varför hon lämnar partiet: ”Vill vara ärlig mot mina väljare”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Björklund valdes till oppositionsråd för Moderaterna i Hallsberg. Nu väljer hon att lämna det parti som hon företrätt i 24 år – för att gå över till Centerpartiet.

– Det är med sorg i hjärtat jag fattat det här beslutet men jag måste kunna stå för vad jag tycker, säger hon.

Anledningen till beslutet är att hon känner att hon inte kan stå bakom det så kallade Tidöavtalet, som är den överenskommelse mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna som ligger till grund för regeringsbildningen.

Står inte bakom flyktingpolitiken

Framför allt är det skrivingar i avtalet som rör integrationsfrågor och flyktingspolitiken som fått Björklund att fatta det svåra beslutet.

– Genom årens lopp har det skett en glidning i partiets (Moderaterna) politik där man har närmat sig Sverigedemokraterna mer och mer. Jag har inte ändrat min ställning utan det är mitt parti som har glidit åt ett annat håll, säger hon.

Fullföljer uppdrag i kommunfullmäktige

Det här innebär samtidigt att Ulrika Björklund går med i Centerpartiet, som tillsammans med S, KD och L styr kommunen i majoritet.

Vad händer nu med din plats i kommunfullmäktige?

– Jag kommer att sitta kvar på min stol som partilös under den kommande åren. Och det gör jag då jag anser att jag har en skyldighet att fullfölja det uppdraget med tanke på att jag fick så pass många röster i höstens val. 

Hör mer klippet om varför Ulrika Björklund lämnar Moderaterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.