Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Tholster och Carina Eriksson åker till Kenya för att leverera mc-ambulanser till avlägsna byar. Foto: Louise Gustavsson/SVT

De åker till Kenya för att leverera mc-ambulanser

Publicerad

I morgon lämnar örebroarna Annika Tholster och Carina Eriksson Sverige för att i 10 dagar leverera mc-ambulanser till byar i Kenya. Målet med ambulanserna är att minska mödradödligheten.

Till vardags arbetar både Annika och Carina med sociala frågor, inom skola och inom socialtjänsten. Annika är även politiskt aktiv inom Centerpartiet och även där arbetar hon med sociala frågor. Men den här resan är något helt annat.

Nio svenskar åker

Tillsammans med ytterligare sju svenskar lyfter de på lördagskvällen från Arlanda med målet inställt på Kenya. Under tio dagar kommer de att ta sig runt mellan olika, avlägset liggande, byar utanför Nairobi. De förflyttar sig med motorcyklar och det huvudsakliga målet är att hjälpa kvinnor.

– När man har tittat på vad som gör att kvinnor inte kan ta sig till kliniker och föda tryggt, så har man sett att just transporten är ett hinder. Det är dåliga vägar och dyrt med bilar. Så då tillverkar föreningen Eezer, som anordnar resan, mc-ambulanser, säger Annika Tholster.

Har varit med förr

Det är inte första gången som mc-ambulanser levereras och en del på plats är att följa upp tidigare resor. För Carina Eriksson är det andra resan hon gör.

– Dels gör jag det för att följa upp det arbete vi gjorde senast. Nu handlar det mer om att kunna bidra med kunskap, men också att ta med sig deras kunskaper hem igen, säger hon.

Liknelser med Sverige

Det handlar även om att vara förebilder för kvinnor i byarna. Att visa dem att även kvinnor kan köra motorcykel till exempel. Annika drar även paralleller mellan arbetet där, och jobbet i Sverige.

– Här i Sverige arbetar vi med frågor som rör landsbygden, hur alla ska ha tillgång till vård. Det är en aktuell fråga att kvinnor ska ha rätt till en trygg förlossning. Problemen med tillgänglig vård är lika, men av olika dignitet, säger hon.

Bakom resan står föreningen Eezer, vars mål med mc-ambulanserna är att minska mödradödligheten i Afrika. De har en målsättning att år 2030 ha levererat 3 000 mc-ambulanser till olika länder i Afrika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer