Sara Linatti till vänster och Malin Björn till höger. Båda ekologer på Sydnärkes miljöförvaltning. Foto: Privat

De är på jakt efter invasiva arter i Sydnärke

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra dagar kör ekologerna Sara Iinatti och Malin Björn runt i sydnärke med ett syfte: att inventera invasiva arter som blomsterlupiner, ryssgubbe och jätteloka. Växter som kan skapa stora problem för ekosystemet och inhemska arter.

På torsdagseftermiddagen befann sig Sara Iinatti och Malin Björn i en bil i Röfors. De hade precis stannat till bredvid ett område med lupiner. Växten är en invasiv art, och en av de blommor som de två ekologerna just nu spanar efter.

– Planen är att inventera 80 mil bilväg och 20 mil vattendrag. Vi kör intensivt några dagar nu, säger Sara Iinatti.

Kan skapa problem för ekosystemet

Hittills har de varit i Laxå kommun samt Askersund. Än så länge är det mestadels lupiner som ringats in på kartan, i Lekeberg förväntar de sig hitta mer av arten ryssgubbe. Orsaken till att de invasiva arterna inventeras är att de kan skapa stora problem för ekosystemet och inhemska arter.

– Planen är att vi ska sammanställa kartmaterial för våra tre kommuner och försöka illustrera vilket av områdena som är mest problematiska, framförallt om de finns i nära anslutning till värdefulla ängs-eller betesmarker, säger Sara Iinatti.

Hur många vet ens att vi har orkidéer i våra vägkanter? Längs den här sträckan blir de snart utskuggade av lupinerna som tränger in mot dem. Eller getväpplingen, en gul favorit bland insekterna som är viktig både som födokälla och värdväxt. Här har den trängts undan och kommer på sikt försvinna från området i takt med att lupinen breder ut sig. Foto: Privat

Efterlyser hjälp från allmänheten

Sydnärkes miljöförvaltning ber också allmänheten om hjälp med att hitta de invasiva arterna.

– Man kan aldrig beordra allmänheten att göra något, men ska man få bukt med det här kommer det krävas ideella krafter. Gärna att man gräver upp med rötter och bränner materialet.

Exempel på invasiva arter

Blomsterlupin, ryssgubbe, jätteloka, jättebalsamin, parkslide, skunkkalla.

Källa: Sydnärkes miljöförvaltning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.