De drabbas när kommunen stänger Mariaberget

Publicerad

Nu är det slut på den underjordiska verksamheten i Västerås, i alla fall i Mariaberget. Västerås kommun stänger berget och kastar därmed ut det tiotal föreningar som håller till där.

Vid en brandinspektion i höstas visade det sig att Mariaberget inte är brandsäkert och inte har rätt ventilation och att det skulle bli dyrt för kommunen att ändra på det. Studieförbundet Bilda fick flytta på en gång och övriga föreningar fick ett datum – första september.

– Fruktansvärt dåligt, de kallade oss till ett möte och där fick vi reda på att den 1/9 ska vi vara ute ur Mariaberget, säger Mikael Söderberg från Västerås Brottarklubb.

– Då borde man ju ha ett färdigt förslag, att hit ska vi flytta.

Flyttar för femte gången
Det 7.800 kvadratmeter stora bergrummet i Mariaberget byggdes för femtioett år sedan. Kommunen har inte råd att åtgärda bristerna när det gäller brandsäkerheten, därför är planerna att det ska återgå till att vara just skyddsrum.

Enligt Magnus Åkerberg, enhetschef för verksamhetslokaler i Västerås Stad, jobbar kommunen på att erbjuda föreningarna olika alternativ som Hakonhuset eller Stenkumlaskolan.

Ingen av de flyttar för första gången – för Kjell Fredriksson vid boxningsklubben Rapid är det femte gången – och både han och Mikael Söderberg undrar om det verkligen är ekonomiskt att hela tiden bygga om nya lokaler.

De pratar om att kommunen satsar mer på andra sporter, att det verkar som om man måste hålla på med bollar eller puck för att vara något.

– De kunde göra något för oss också – hockey, fotboll och bandy har ju sitt, säger Kjell Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer