Om torkan återvänder – sjöar kan bli räddningen för bönderna

Publicerad

Redan nu förbereder sig lantbrukare inför en lika förödande het och torr sommar som i fjol. Växtligheten skrek efter vatten och brunnarna sinade. Nu har lantbrukaren Mikael Gilbertsson på Stjärnsund sökt tillstånd från Länstyrelsen för att ta vatten ur sjön Alsen.

Än så länge är det inte någon rusning till Länsstyrelsen i Örebro för att söka tillstånd för att ta vatten ur sjöar, men när värmen börjar komma tror Länsstyrelsen att det blir fler ansökningar. Mikael som redan fått tillstånd för att använda ett uttag ur sjön är nöjd.

Mikael Gilbertsson

– Uttaget ur sjön ligger närmast gården och kan försörja 100 hektar, men vi har möjlighet att utöka till 400 hektar om det krävs, säger Mikael. Vi börjar med ett uttag för det är stora investeringar med bevattningsmaskiner och anläggningar.

Många djur på gården

På gården finns 400 nötkreatur och drygt 100 000 höns som också ska ha vatten.

– Vattenförsörjningen till djuren har vi inte haft några problem med på vår gård, säger Mikael. Skulle det bli akut har vi närhet till vatten.

Måste vara beredd

Enligt Per Willén som är ordförande för LRF i Örebro län bör man mentalt förbereda sig på att det kan bli ont om vatten.

– Sök tillstånd från Länsstyrelsen för vattenuttag ur sjöar, klipp gräset innan en torkperiod och om vädret är gynnsamt för en höstsådd så så eftersom höstsådden är mer motståndskraftig mot torkan än en vårsådd.

Mycket under det normala

Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökningar, är grundvattennivåerna mycket under det normala i de stora vattenmagasinen i Örebro län. SGU säger att de senaste veckorna har varit gynnsamma för grundvattnet och det ser en aning bättre ut, men det finns all anledning att vara observant. Det är bara mars och april kvar som kan påverka vattennivåerna. Efter det tar växterna upp vattnet.

Om det blir en lika varm och nederbördsfattig sommar som 2018 och brunnen sinar i Stjärnsund är Mikael beredd.

– Det har vi förberett oss för med pumpar och liknande. Vi har en förberedelseplan på vår gård, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet