De första gemensamma vindkraftverken

Publicerad

I dag beslutade Örebro och Kumlas gemensamma vindkraftsbolag att köpa sina första gemensamma vindkraftverk.

Örebro och Kumlas gemensamma vindkraftbolag köper sina första vindkraftverk

På sitt styrelsemöte i dag beslutade vindkraftbolaget att förvärva de tre verk som håller på att byggas längs med E20 mellan Kumla och Marieberg. Verken ägs idag av Kumla kommun. Köpet innebär att bolaget nu investerar i sina första vindkraftverk.

– Beslutet som togs i bolagsstyrelsen innebär att bolaget köper vindkraftverken om Kumla kommun fattar nödvändiga beslut. Köpet innebär att vi tar viktiga steg för att stärka den gröna elproduktionen i vårt län och ger oss en strategisk möjlighet att växa starkare och investera i fler vindkraftverk, säger Björns Sundin ordförande i vindkraftbolaget.

Innan köpet blir av måste Kumlas kommunfullmäktige fatta beslut om försäljning. Det beslutet tas 22 april.

– Det är Kumla kommun som har tagit initiativet till dessa tre verk. Kommunen är positiv till att sälja de vidare till bolaget. Detta är ett viktigt första steg i våra gemensamma ambitioner att minska vår klimatpåverkan, säger Lennart Eriksson styrelseledamot i vindkraftbolaget från Kumla.

-  När vindkraftverken står klara räknar vi med att göra vinst redan första året enligt våra kalkyler. Det innebär att det inte blir några ökade kostnader för kommunerna. Klimatvinsten är att vi minskar koldioxidutsläppen med 6 000 ton. Motsvarar elanvändningen för 3000 hushåll, säger Petter Arneback VD i vindkraftbolaget.

De tre vindkraftverken beräknas vara i drift våren 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer