Nu rycker ”Lyktgubbarna” ut för ökad säkerhet i höstmörket

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de inte borde behövas så är det samma visa varje höst när mörkret sänker sig. Cykellysen saknas och reflexerna används inte. Projektet ”Lyktgubbarna” rycker denna vecka ut i upplysningens tecken i Örebro.

NTF och Örebro kommun upplyser återigen om vikten av att synas i höstmörkret. ”Lyktgubbarna” som de kallas, finns under tisdagen och onsdagen på flera platser för att dela ut reflexer och kolla lysen.

Projektet har funnits i över 20 år.

Faror även på stan

Med milt förmanande upplyses allmänheten om att det är bra att bättra på utstrålningen vid framfart på cykel eller vid begagnande av apostlahästar längs vägar.

– Många människor tror att de syns bra på stan med all gatubelysning som finns, men just på stan är det extra viktigt med reflexer, menar Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på NTF Sörmland-Örebro-Östergötland.

Så får reflexerna bäst effekt

Det finns också goda råd hur reflexer bäst används.

– Reflexerna ska bäras så lågt som möjligt eftersom de syns bättre för att inte blända bilar med halvljus, säger Lars Nordquist,

På flera platser kommer ”Lyktgubbarna” att stå på strategiska platser för att dela ut reflexer och upplysa om vikten av, tillika lagkravet på fungerande cykellysen.

Tiderna när patrullerna är ute är mellan 16.30-19.30.

Här står lyktgubbarna i Örebro i veckan:

Tisdag 6 nov

Hamnplan

Södermalmsplan (vid rondellen)

Gustavsgatan/Västra Nobel

Stortorget vid Länsstyrelsen

Onsdag 7 nov

Vivalla centrum

Västerängsgatan/Älvtomtagatan

Baronbackarna (vid bron Biltema)

Bromsplan/Storgatan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.