Leo Yeung, Anna Kärrman, Thanh Wang forskar alla på Örebro universitet. De jagar gifterna som finns överallt i vår vardag. Foto: Mikael Åberg / Örebro universitet

De jagar gifterna som finns överallt i vår vardag

Uppdaterad
Publicerad

Tre forskare vid Örebro universitet har fått 9 miljoner kronor för att undersöka omfattningen och påverkan av giftiga ämnen i vår vardag.  Pengarna kommer bland annat att gå till forskning kring högflourerande ämnen, så kallade PFAS.

PFAS har egenskaper som gör att de bland annat används i brandskum, skidvalla, möbeltyger och elektronik men som också har visat sig vara giftiga och farliga för både miljön och människors hälsa.

Trots att flera ämnen förbjudits dyker det upp nya ersättningsämnen och idag förekommer de överallt – även i vårt dricksvatten.

Ser till att man inte missar nya giftiga ämnen

Tre forskare som tillhör gruppen EnForce vid Örebro universitet, som jobbar för en giftfri miljö, får nu tre miljoner kronor var av forskningsrådet Formas, för projekt som ska pågå i tre år.

Leo Yeung ska ta fram en metod som hjälper forskare att ta fram den totala mängden högfluorerade ämnen så att man inte missar nya eller okända kemikalier.

Kostar miljardbelopp

Anna Kärrman ska i sitt projekt undersöka PFAS i avfall och slutprodukter från hushåll, industrier och andra verksamheter.

– Samhällskostnaderna för rening av dricksvatten och förorenad mark har ökat och förväntas öka ännu mer. Kostnader för negativa hälsoeffekter och påverkan på människors hälsa uppskattas till miljardbelopp i de nordiska länderna, om vi inte gör något för att förhindra utsläppen, säger Anna Kärrman i ett pressmeddelande från Örebro Universitet.

Thanh Wang ska undersöka de miljö- och hälsofarliga ämnena klorparaffiner som används i bland annat smörjmedel, målarfärger och olika plastprodukter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är PFAS. Foto: TT/Montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.