Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Centerkvinnorna höll en tyst manifestation på Järntorget till stöd för alla kvinnor som tvingas hålla sig gömda för våldsamma män. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

De manifesterade i Örebro för de gömda kvinnornas sak

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Centerns nomineringsmöte i Örebro läns distrikt, som hölls under lördagen, manifesterade Centerkvinnorna på Järntorget till förmån för de kvinnor som tvingas hålla sig gömda på grund av våldsamma män.

– De här kvinnorna lever i enorma kval inklusive deras barn som måste följa med och ryckas upp från sin vardag, säger Helena Vilhelmsson, vice ordförande för Centerkvinnorna.

Ett tiotal personer samlades bakom ett par gråfärgade badtofflor på Järntorget i Örebro. De utgjorde symbolen för alla kvinnor som tvingas ändra hela sin tillvaro för att skyddas från våldsamma män. Framför sig höll de hemmagjorda skyltar med olika budskap, bland annat med krav på förändring.

– Det är mannens rörelsefrihet som ska begränsas, inte kvinnans, säger Helena Vilhelmsson (C), vice ordf Centerkvinnorna och riksdagsledamot.

Vill begränsa förövarens rörelsefrihet

Centerkvinnorna vill se förändring komma till stånd när det gäller kontaktförbuden som de idag menar inte fungerar.

– De måste bli funktionella och utfärdas mycket, mycket tidigare. De måste omfattas av elektronisk kontroll, alltså fotboja och geografisk kontroll så att ytan blir större för kvinnan så att hon får behålla sin rörelsefrihet och sin vardag, säger Vilhelmsson.

Hör mer om manifestationen och vilka förändringar de vill se, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer