Foto: SVT

15 fångar rymde över muren på Kumla

Publicerad

Nästa år fyller Anstalten Kumla 50 år med anledning av detta har vi låtit den tidigare presstalesmannnen vid Örebro polisen, Göran Gunnarsson titta närmare på ett antal spektakulära rymningar. Vi börjar med massrymningen i början av 1970-talet.

Året är 1972 när 15 fångar rymmer från säkerhetsavdelningen – fängelset i fängelset.

Bland rymmarna finns Bosse Dynamit, Kalle Kanon, Lars-Inge Svartenbrandt och de så kallade jugoslaviska ambassadmördarna.

En intern, bäddar ”gubbe”, gömmer sig och låser sen upp cellerna utifrån åt kamraterna.

– Man hade uppenbarligen tillgång till en nyckel, tillverkad möjligen det vet man inte riktigt. Man rörde sig fritt inne i huset på natten när man väl hade tagit sig ut, säger nuvarande chefen för Kumla fängelset Kenneth Gustafsson.

Flyr på cykel

Korridoren utanför cellerna är inte TV-bevakad. Ljudmikrofonerna smetas in med smör. Sju dörrar forceras. Ribbstolar av lättmetall bryts loss och sammanfogas till en repstege. Två linor används till att glida ner på utsidan av den sju meter höga fängelsemuren.

Utanför muren delar man upp sig i minst tv grupper. Sju av rymmarna flyr på cykel. Ett vittne trodde det var brevbärare. En tar taxi till Skövde via Hallsbergs systembolag.

Får överlämna långbyxor

I en Sommarstuga i Grängshyttan mellan Järnboås och Hjulsjö står plötsligt Carl Edvardsson, tillsammans med sin mor Märta Edvardsson och fru Karin Gustavsson, Öga mot öga med fem av de förrymda Kumla-internerna.

De tre fångarna  låstes in i en vedbod och förseddes med smör, bröd, vatten, ljus och tändstickor.

Rymmarna överlämnade också en kortlek att fördriva tiden med, samt en filt till fru Gustavsson som var tvungen att överlämna sina långbyxor till en av männen, som gick omkring i kortkalsonger. Han identifierades senare som ”Kalle kanon”.

Mördare fast av polishund

Under tiden grips flera utav rymlingarna.

De två ambassadmördarna greps i ett sädesfält i utkanten av Hova samhälle. Polishunden Nicke fann dem tryckande i sädesfältet. De var helt slut och gav sig utan motstånd.

Bosse dynamit greps i Gårdsjötrakten vid Hova efter en dramatisk färd i en bil lastad med sprängkapslar och stubin från vägförvaltningens förråd. Jakten på rymmarna fortsätter, efter en vecka återstår fem rymmare på fri fot. Men i Lindesberg får polisen plötsligt napp.

Svartenbrandt grips

Göran Gunnarsson träffar polisen Olle Munksten i Lindesberg som glasklart minns händelseförloppet. Han och en kollega båda civilklädda i en civil bil följer efter den taxibil som hade beställts till en sommarstuga vid Ölsjön. Taxin stannar plötsligt vid en tidningskiosk.

– Jag rusade fram och öppnade vänster bakdörr och där hittade vi en stor bajonett som låg på golvet. Min kollega fann också en jutesäck som innehöll ett avsågat hagelgevär, berättar Olle Munksten.

Där finns också en av rymmarna, nämligen Svartenbrandt.

– Precis i det ögonblicket när vi fann vapnen kom det flera målade polisbilar som kunde hjälpa till vid gripandet av Svartenbrandt. Han skrek då  – ”Vilken j-a blåsning jag åkte på”

Den sista av de 15 rymmarna grips ett halvår senare i Uppsala januari 1973.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En polisman minns

Mer i ämnet