Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet kan du höra högstadieelevernas tankar kring vaccination. Från vänster sitter Frida Sundqvist, Hilda Johansson, Alice Sundqvist, Tove Sundqvist och reporter Helena Yohannes Magnusson. Foto: SVT

De ser fram emot vaccinet: ”Så att man kan bli lite fri igen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens och Folhälsomyndighetens besked om att vaccin mot covid-19 ska erbjudas till barn från tolv år är något som är övervägande positivt. Det menar flera av eleverna på högstadiet på Gumaeliusskolan i Örebro som SVT Örebro pratat med.

På skolan som har idrottsprofil har många unga fått uppleva helt nedstängda säsonger och seriespel som haltat. Att vaccinet skulle kunna göra det möjligt att återgå till det normala göra att många är motiverade.

– Vi som spelar hockey har ju sett hur alla som är födda 2005 och äldre har vaccinerat sig så det är klart att man vill göra det, säger Oscar Davidsson. Så man kan börja spela igen och gå på matcher med full publik.

Leva som vanligt

Samtidigt inser fler att det kan komma att bli diskussioner mellan elever som tar vaccinet och de som inte tar det.

– Men det blir nog mer sådana diskussioner hemma vid köksborden, tror Hilda Johansson. När barn tycker en sak och föräldrar en annan.

Men mest av allt ser de flesta fram emot att vaccineringen ska göra att det går att leva som vanligt.

– Så att man kan bli lite fri igen, summerar Tove Sundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet